PODVODNICE

Když se řekne podvodnice, každý si představí ženskou, která ho oholila až na kost. Ano i my to tak máme! S podvodníky máme totiž hojné z...


Když se řekne podvodnice, každý si představí ženskou, která ho oholila až na kost. Ano i my to tak máme! S podvodníky máme totiž hojné zkušenosti. Dnes Vám však nebudeme vyprávět o tom, jak nás na dovolené oškubali, ale o tom, jaké jsou podvodnice báječné vánoční cukroví. Podvodnice jsou jedním z nejstarších českých cukroví a tak by na Vašem vánočním stole neměly chybět. Navíc o něm většina lidí hovoří jako o nejsnadnějším cukroví vůbec, takže není důvod ho nezkusit. My však i přes hodnocení ostatních budeme nejspíše  muset v závěrečném bodování uvést náročnost minimálně za 3, protože ač toto cukroví pečeme už mnoho let, nikdy se nám nepodařilo těsto správně utopit! Většinou se nám v té vodě rozpustí, nebo je tak tvrdé, že z něj nic nevysocháte. No a jednou, teď se podržte, nám úplně zmizelo! Tedy zmizelo jenom mě. Postupem času jsem se totiž dopátrala, že mi ho Franta spláchnul do záchoda. Bál se totiž, že by to mohla být nějaká až moc zdravá večeře, tak si to raději posychroval a na tajňačku se ho zbavil. Letos jsme snad prvně nad vodou vyzráli a dospěli tak ke zdařilému konci.

Co budete potřebovat (na 200 malých hvězdiček):
  • 1 lžíce vlažného mléka, 
  • 40 g čerstvého droždí, 
  • 1 lžička krupicového cukru, 
  • 400 g hladké mouky, 
  • 250 g másla, 
  • 100 g mletých ořechů (dle chuti), 
  • moučkový cukr s pravou vanilkou na obalování.
Z vlažného mléka, droždí, cukru a 1 lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Když zdvojnásobí svoji velikost, přidáme k němu ostatní suroviny a vypracujeme tužší těsto ve tvaru koule. Kouli položíme do hluboké mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byla celá potopená. Mísu vložíme do lednice a necháme kynout do druhého dne. Druhý den těsto vytáhneme z vody a na pomoučeném válu z něj vyválejte 0,5 cm vysokou placku. Vykrájené hvězdičky dáme na pečícím papírem vystlaný plech a pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě teplé hvězdičky obalujeme v moučkovém cukru s pravou vanilkou.

Doba přípravy 1 hodina + 24 h odležení těsta. Náročnost 2/5.

Poznámky:
Při zalévání těsta vodou musí být voda opravdu studená. Nepokoušejte se o vlažnou vodu, nebo se Vám těsto rozteče stejně jako kdysy nám.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. To je super, připomíná mi to vzhledem tzv. "nafouklé", které děláme na vánoce, až na to že je děláme z listového těsta, dáme péct a obalíme v cukru:-)

    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je také zajímavý tip na cukroví, děkujeme!

      Vymazat
  2. Markét, díky za připomenutí! Pekla je manželova maminka, byly dobré!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý tip, říkala jsem si, že bych letos udělala něco, co jsem ještě nepekla a tak zkusím ty tvoje podvodnice :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej a dej vědět jak se povedly. Věříme, že ti budou chutnat!

      Vymazat

Flickr Images