OŘECHY

Minule jsme si ukázali cukroví, které František nemá rád a tak dnes přišel čas představit Vám cukroví, po kterém se může utlouci. Jakmi...


Minule jsme si ukázali cukroví, které František nemá rád a tak dnes přišel čas představit Vám cukroví, po kterém se může utlouci. Jakmile se totiž v některém z cukroví objevuje krém, je jak utržený ze řetězu a můžu mu tak stokrát říkat, že na ty ořechy nebude chodit a stejně je mi to prd platné. V posledních letech jsem si kvůli němu zvykla péci dvojitou várku a letos jsem napekla dokonce 323 ořechů, z nich 123 zůstalo na domácí spotřebu. Osobně se bojím kouknout do krabičky, zda tam ještě vůbec nějaké zbyly. Většina z nich se totiž nějakým záhadným způsobem ztratí při přepravě z kuchyně do špajzky, takže začínám Frantu podezírat, že jeho břicho je takový malý bermudský trojúhelník.  


Co budete potřebovat (na cca 120 malých ořechů):
  • 180 g moučkového cukru,
  • 10 g kakaa holandského typu,
  • 280 g másla,
  • 360 g hladké mouky,
  • 120 g mletých vlašských ořechů,
  • trocha citrónové kůry.
  • Na krém: 1 plechovka Salka, 250 g másla.
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, poté ho zafrešujte a nechte ho odležet do druhého dne. Pečtě při 180 °C dokud těsto nezíská barvu (cca 10 minut dle velikosti formičky). 
Krém uděláme tak, že si do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme ohřívat na mírném oleji a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 6 hodin. Poté ho necháme vychladnout. Vychladlé Salko, vyšleháme se změklým máslem v hladký krém.
Upečené a nejlépe 1 den odleželé ořechy plníme krémem a máčíme v čokoládě. 

Doba přípravy 7 hodin + odležení těsta i upečených ořechů. Náročnost 2/5 problém může nastat pouze při karamelizování těsta a tak pokud si chcete práci ulehčit, koukněte se rovnou v obchodě po zkaramelizovaném Salku. 


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Pořád na to kulím oči ... vůbec mi napoprvé nedošlo, že to nejsou pravé ořechy a vlastně mi to nedochází ani teď, vypadají luxusně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že se líbí a pokud je ještě doma nemáte nepečené, určitě tento recept vyzkoušejte, je prostě jedinečný!

      Vymazat
  2. Dobrý den, ořechy vypadají velmi pěkně, ale v receptu mi chybí poznámky, zda jste vymazávali formičky, případně čím a jak šly výsledné ořechy vyklápět...to jsou velmi cenné rady, kterých si v receptech velmi cením. Už několik let hledám top recept na formičkové cukroví a tak než se do tohohle pustím ráda bych znala i detaily z realizace, pokud nejsou tajné :-). Díky za zajímavý blog na který ráda zavítám pro inspiraci. Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkujeme za připomenutí, tato informace nám zcela vypadla!
      Jelikož preferujeme cukroví drobné velikosti, pořídili jsme si na ořechy silikonovou formu, kterou není potřeba vymazávat (https://eshop.tescoma.cz/forma-na-orisky-delicia-silicone?pos=2). Ořechy jdou z formy jednoduše vyklepnout. Stačí jen formu obrátit, ještě se nám nestalo, že by se zlomily.

      Vymazat

Flickr Images