LINECKÉ CUKROVÍ

Linecké cukroví to už je taková tradiční česká stálice, která o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti a my samozřejmě nemůžeme být po...



Linecké cukroví to už je taková tradiční česká stálice, která o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti a my samozřejmě nemůžeme být pozadu! Linecké je v rámci vánočního pečení třešničkou na dortu a tak ho díky jeho vznešenosti obzvlášť opečováváme. Neděláme tedy žádná nudná kolečka jako většina cukráren, nejsme totiž žádné padavky! A  tak se raději pouštíme do vymazlených medvídků s laskavým rybízovým srdcem! No řeknu Vám, kdo jiný by se s tím taky dělal, než ten, kdo peče s láskou? Linecké pečeme vždy jako první, protože je to děsná piplačka a nikdo se s tím nechce dělat. Ne, ani Frantovi, ten je však smířen s tím, že nemá možnost vyhnutí. Ono to totiž nevypadá, ale pečení medvídků je vážně za trest! Pokud neztratíte nervy s vykrajováním, při kterém se Vám každý pátý medvěd zasekne ve vykrajovátku a za boha ho nemůžete bez újmy vypáčit, zaručeně je ztratíte při promazávání marmeládou! Při promazávání každé části medvědího těla je totiž úmrtnost medvěda takřka 20%. Ale my narozdíl od nich neztrácíme hlavu. Bezhlavé medvídky hned konzumejeme a jejich lahodná chuť nám tak tu šílenou práci vynahradí!



Co budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky, 
  • 70 g moučkového cukru s pravou vanilkou + na poprášení, 
  • 140 g másla, 
  • 2 žloutky, 
  • citrónová kůra z jednoho citrónu, 
  • marmeláda na slepování (nejlépe rybízová)
Na vále vypracujeme z prosáté mouky, cukru, másla, žloutků a citronové kůry hladké těsto. Těsto zafreshujeme a necháme 1 den odležet. Druhý den vyválíme těsto na cca 3mm tloušťku a vykrájíme z něj oblíbené tvary. Vždy dva totožné, kde jeden z nich je s otvorem uprostřed. Troubu předehřejeme na 130 °C a pečeme do růžova. Ještě teplé cukroví (jen to které má otvor) pocukrujeme moučkovým cukrem a vychladlé uložíme do krabiček. Linecké cukroví necháme pár dní odležet a týden před Štědrým dnem jej slepujeme oblíbenou marmeládou. Na linecké cukroví nespěchejte a každou fázi nechte řádně uležet, jen tak docílíte opravdu lahodné chuti!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Medvídci jsou hrozně roztomilí! Zkrátka k sežrání :D A ráda bych poradila jednu věc, která to slepování neskutečně urychlí- marmeládu tam dávkovat cukrářským pytlíkem a pak jen přiklopit. Jde to skoro samo. Přeji krásné prožití vánočních svátků :)
    Štepánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý nápad, taky jej používáme, ale boužel tito medvídce jsou tak titěrní, že aplikace sáčkem je skoro nereálná! Ale za tu námahu to stojí ;-)

      Vymazat
  2. Vy jste tak dokonale pečliví a medvídci roztomilí, že se do toho snad taky pustím :) První várku lineckého jsme snědli na posezení, tak to musím ještě napravit. Krásné svátky, Iva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. No jo to je klasika, že cukroví dlouho nevydrží :). Tobě též pohodové svátky!

      Vymazat

Flickr Images