SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 55: ZAPEČENÁ VEJCE

Za posledních pár měsíců u nás doma hodně frčí pořad Master chef. Každý týden je to výzva za výzvou a my si kolikrát jen marně lámeme h...


Za posledních pár měsíců u nás doma hodně frčí pořad Master chef. Každý týden je to výzva za výzvou a my si kolikrát jen marně lámeme hlavu nad tím, jak bychom tu výzvu pojali my. Jednou z těch nejtěžších nám přišlo udělat pokrm, kde je vejce v hlavní roli. Přijde Vám to brnkačka? Opravdu? No ono se to lehce řekne, ale co byste z vajec udělali Vy? Vejce na tvrdo, na měkko, na hniličku nebo snad vejce Benedikt? Ty všichni velmi dobře znají a rozhodně to není nic, čím byste mohli v tomto pořadu uspět. Sami jsme si s tímto úkolem lámali hlavu! Naštěstí jsme držitelé bestseleru "Praktická kuchařka Marie Janků Sandtnerové," která si vždy se vším poradí. Stačilo otevřít knihu na straně 60 a tam je jeden vaječný recept za druhým. Celkem jich tu je 15 a jeden lepší než druhý a my si vybrali ten nejlepší, Zapečená vejce. 


Co budete potřebovat:
  • 5 vajec,
  • 60 g másla,
  • 30 g sardelí,
  • 1 lžíce mléka,
  • 1 syrové vejce,
  • 1 lžička smetany,
  • 60 g strouhanky,
  • mletý pepř (2 zrnka),
  • sůl, 
  • zelená sekaná petržel,
  • 20 g strouhanky na obalení kuliček,
  • 30 g másla do pekáče, 
  • 6 lžic smetany na zalití,
  • 10 g másla na pokapání.
Recept podle Sandtnerky:
Čerstvá vejce vaříme 8 - 10  minut. Pak je vložíme do studené vody, oloupeme, vejce rozpůlíme, žloutky vyndáme a prolisujeme. Sardele vypereme v mléce, aby nebyly příliš slané, zbavíme je kostí a utřeme s máslem. V míse umícháme čerstvé máslo, přidáme sardele, syrové vejce, prolisované žloutky, kávovou lžičku sladké smetany, mletý pepř, sekanou zelenou petrželku a strouhanku. Z dobře promíchané směsi nakrájíme kousky, uděláme kuličky, každou kuličku posypeme do poloviny strouhankou, vložíme je neposypanou stranou do bílků a vzniklá vejce urovnáme do vymazaného pekáčku, zalijeme mlékem, pokapeme máslem a 8 minut pečeme v troubě. 

Při vaření jsme postupovali podle receptu jen jsme se trochu prali s pojmy smetana a mléko, protože pro paní Sandtnerovou je to asi to samé. Pečící miska se tedy nezalévá mlékem, ale smetanou. Paní Sandtnerová také neuvádí, že směs na kuličky je potřeba osolit, takže jsme na to zprvu zapomněli, ale při ochutnání náplně nám to hned docvaklo, přidali jsme menší hrst petržele a pak už vše ladilo. Recept se nám vydařil a my si opět dali do nosu.

Doba přípravy 30 minut s náročností 1/5.


Obecné poznámky k vejcím (povídání o vejcích):
  • Vaječný žloutek obsahuje vitamín A.
  • Starší vejce poznáme tak, že mají řídký bílek.
  • Sníh z bílků je výbornou náhradou kypřícího prášku během pečení.
  • Skořápka je pórovitá a proniká přes ní vzduch, díky tomu se vejce rychleji kazí.
  • Vaření vajec: na měkko 3 minuty, na hniličku 4 minuty a na tvrdo 9 minut.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images