SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 52: ŠÍPKOVÉ VÍNO

Změna času, sychravé počasí a pokles teplot, to jsou typické rysy podzimu. Všichni na něj nadávají a přitom si ani neuvědomují, o co vše b...


Změna času, sychravé počasí a pokles teplot, to jsou typické rysy podzimu. Všichni na něj nadávají a přitom si ani neuvědomují, o co vše by přišli, kdyby podzim přeskočili. Třeba takový šípek, to byste žasli, co se z něj dá udělat: omáčka s kancem, marmeláda, šípkový náhrdelník a v neposlední řadě šípkové víno. Sběř šípku tedy nemůžeme žádný podzim vynechat a tak ač jsem se tentokrát pro něj k lesíku sotva dovalila, stejně jsem si alespoň jednu várku neodpustila. Šípku jsme nasbírali bohužel jen po málu a tak jsme se mohli rozhodnout pouze pro jeden recept. Franta jednoznačně hlasoval pro náhrdelník, ale jelikož ten nemá, nic společného s gastronomií zvolili jsme šípkové víno, které pro nás bylo novinkou. Stejně jako každé víno i toto víno potřebuje svůj čas a tak Vám dnes přinášíme pouze jeho přípravu a na ochutnání si budeme muset počkat až do příštích Vánoc.

Co budete potřebovat (3 půllitry  vína) :
  •  3 půllitry šípků,
  • 1,7 kg cukru,
  • 3 litry vody.
Recept podle Sandtnerky:
Pěkné červené šípky zbavíme okvětí, stopek, opereme je a po stranách jemně nařízneme. Pak dáme šípky do pětilitrové láhve s malým hrdlem. Zvlášť si povaříme cukr s vodou (asi 5 minut vařit), procedíme jej ubrouskem a studený cukr nalijeme na šípky, lahev pěkně povážeme papírem a v teplém místě necháme stát asi 6 - 10 neděl. Lahví nesmíme hnout ani ji otvírat. Když poslední šípek spadne dolů, slijeme opatrně víno pomocí nálevky a čisté vaty do čistých lahví, zazátkujeme je a ve studenu uložíme na rok. Čím je víno starší, tím je lepší. Na zbylé šípky v lahvi nalijeme znovu uvařený čistý cukr (stejné množství) a za další tři neděle je víno opět hotovo. Slijeme je opět, zazátkujeme a uložíme. Druhé víno je chutnější než prvé. 

Jak paní Sandtnerová napsala, tak jsme učinili a teď si na víno pěkně počkáme. No, snad na něj za tu dobu nezapomeneme.

Doba přípravy 30 minut bez sběru a pak roční čekání na ochutnání. Náročnost 1/5. 

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images