SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 50: HAŠE Z VAŘENÉHO HOVĚZÍHO MASA

Tentokrát padla volba při výběru receptu na mě, takže bylo předem jasné, z jaké sekce se bude tato středeční Sandtnerka vybírat. Ano, byl...



Tentokrát padla volba při výběru receptu na mě, takže bylo předem jasné, z jaké sekce se bude tato středeční Sandtnerka vybírat. Ano, byly to masité pokrmy! Sekanou a vařená masa jsem hned přeskočil, protože jsem si říkal, že s tímto vařením už máme bohaté zkušenosti z předešlých výzev a tak mi pohled spočinul na tajuplném názvu Haše. Absolutně jsem netušil co to vlastně je a o to více jsem se na vaření těšil. Pro neznalce jako jsem já, není haše jako kaše, ale je to něco mezi prejtem a sekanou. Sekanou miluju a prejt mám taky rád, tak jaká asi může být haše?



Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 500 g vařeného hovězího masa,
  • 250 g syrového vepřového tučného masa,
  • sůl, 
  • 2 housky,
  • 20 g másla,
  • 30 g cibule,
  • trocha mletého pepře,
  • kůra i šťáva z 1/2 citrónu,
  • špetka majoránky,
  • 40 g slaniny,
  • 1 vejce,
  • 4-6 lžic polévky,
  • 50 g strouhanky,
  • 20 g slaniny nebo sádla,
  • na vymazání pekáče sádlo a strouhanka.
Recept podle Sandtnerky:
Vyvařené hovězí maso z polévky umeleme na masovém strojku s nakrájeným syrovým vepřovým masem a houskou namočenou ve vodě. Do umletého masa přidáme sůl, na másle osmaženou cibuli, mletý pepř, citrónovou kůru i šťávu, trochu majoránky, na kostičky nakrájenou slaninu a vejce. Podle potřeby haši zředíme vývarem z kostí, přidáme strouhanku a dobře ji promícháme. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, hmotu do něho upravíme, povrch pokapeme rozpáleným sádlem nebo rozpuštěnou, nakrájenou slaninou a pečeme asi 1 hodinu. Pečenou haši upravíme na mísu a podáváme k ní opečené brambory a zelí nebo bramborový salát.
Protože jsme doposud neměli s haší žádné zkušenosti, postupovali jsme přesně dle receptu paní Sandtnerové. Pokud ani vy s ní nemáte zkušenosti, doporučujeme koupit na vařené hovězí maso pupek nebo bok, ale dle prodavače v obchodě se dá prý použít jakékoliv maso.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 3/5.

Poznámky:
  • Na vařené hovězí maso kupte pupek nebo bok.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images