DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU

Pomalu se snažíme likvidovat naši dýňovou plantáž, ale moc se nám to nedaří, protože dozrávají další a další a další a další... Dýni je už ...

Pomalu se snažíme likvidovat naši dýňovou plantáž, ale moc se nám to nedaří, protože dozrávají další a další a další a další... Dýni je už tolik, že se nám začali křížit různé odrůdy mezi sebou a my se jen děsíme toho, jak to bude pokračovat dále. Trochu to na tom našem kompostu začíná vypadat jak v pohádce hrnečku vař a my ty kompostí výplody už ani nestačíme rozdávat. Nějaký další zájemce o hybridní dýně? Naštěstí existuje nesčetné množství receptů, pomocí kterých se dají tyto chutné tykve zužitkovat a tak neleníme a přinášíme vám další z našich oblíbený receptů. Tentokrát se jedná o letitou podzimní klasiku, dýňovou polévku z dýně hokaido s naším rukopisem.
 


Co budete potřebovat:
  • 1 dýně Hokaido (cca 600 g),
  • 70 g másla,
  • 1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 4 lžičky kurkumy,
  • 1 lžička cukru,
  • 1,5 l vody,
  • 220 ml smetany na šlehání,
  • pepř,
  • sůl.
Dýni omyjeme, rozřízneme na půl, zbavíme ji semen a nakrájíme na malé kostky. V kastrolu si necháme rozpustit máslo a na něm osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Po jejím zezlátnují ji zasypeme nakrájenou dýní, kterou necháme 10 minut opékat. Dále přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a vše poprášíme cukrem a kurkumou. Když je zelenina hezky osmahlá, zalijeme směs vodou a vaříme do změknutí. Poté vše rozmixujeme tak, aby vznikl hladký krém. Na závěr polévku zalijeme smetanou a dle potřeb osolíme a opepříme. Polévku podáváme na talíři lehce zakáplou slunečnicovým olejem a posypanou dýňovými semínky.

Doba přípravy 35 minut s náročností 1/5. 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Vypadá úžasně, až na tu kurkumu ji dělám stejně, přidávám zázvor a nakonec trochu krémového balsamica.
    Pěkné odpoledne přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňovou polévku mám velmi ráda. ještě do ní doma přidáváme pár kapek dýňového oleje:)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju ji. Už mám taky první za sebou a druhá bude ještě určitě taky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dynovou delavam take s trochou pomerancove stavy, jindy s kokosovym mlekem misto smetany a aktualne varim s hrsti cervene cocky,ktera polevku spravne zahusti a je neprekonatelne dobra-hlavne bez smetany 😉 M.

    OdpovědětVymazat

Flickr Images