SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 47: NADÍVANÝ MODRÝ LILEK

Vaření se Sandtnerkou je pro mě neustálým objevováním něčeho nového. Né snad že bych prvně dělala lilek, to vůbec ne, lilek mám rá...



Vaření se Sandtnerkou je pro mě neustálým objevováním něčeho nového. Né snad že bych prvně dělala lilek, to vůbec ne, lilek mám ráda a tak stejně jako cuketu či dýni jej do své kuchyně zařazuji celkem pravidelně. Dnešek však byl pro mě nový tím, že jsem získala o lilku nové informace. Lilek jsem totiž doposud stejně jako cuketu řadila k tykvím. Lilek neboli baklažán však na rozdíl od cukety tykví není. Je to ovoce, které prapůvodně pochází z Asie a nyní charakterizuje především řeckou, tureckou a severoafrickou kuchyni. Je příbuzný bramboře a rajčeti a tudíž s cuketou nemá prakticky nic společného. Cuketu mi však chuťově trochu připomíná. Vidím zde rozdíl více méně jen v tom, že je oproti cuketě o něco hořčí. To mu však na chuti vůbec neubírá ba naopak, stal se díky ní velmi vyhledávaným po celém světe a i my jsme se ho dnes rozhodli vyhledat, abychom mohli uvařit tento skvělý recept.




Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 4 větší lilky,
  • 2 vejce,
  • 80 g mouky,
  • 125 ml oleje,
  • sůl.
Na náplň:
  • 20 g másla + 20 g másla na vymazání,
  • 20 g cibule,
  • 20 g zelené petržele,
  • 1 zelená sladká paprika,
  • 250 g vepřového masa,
  • 250 g hovězího masa,
  • 30 g slaniny,
  • 2 lžíce dušené rýže,
  • 3 lžíce zakysané smetany,
  • 1 vejce,
  • pepř, 
  • sůl.
Na vrch: 3 rajská jablíčka a 8 lžic zakysané smetany.

Recept podle Sandtnerky:
Neoloupané baklažány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a dáme okapat. Potom každé kolečko máčíme v rozkvedlaném vejci, obalíme moukou a v rozpáleném oleji usmažíme do růžova.
Zvlášť si připravíme náplň: V kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli, sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou papriku. Do zpěněné směsi přidáme umleté maso, usekanou slaninu, do měkka zvlášť udušenou rýži, podle chuti směs osolíme, opepříme, zalijeme kysanou smetanou a dusíme asi 30 minut. Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce. 
Čistý, přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol (v průměru 20 cm) lehce vymažeme máslem, na dno naskládáme vrstvu smažených baklažánů a osolíme. Na ní rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu baklažánu a tak postupujeme dále až do naplnění kastrolu. Povrch poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby 15 až 20 minut. Pokrm podáváme v nádobě, ve které se pekl.

My jsme se zcela řídili receptem,  pouze jsme použili méně lilků (tři středně velké lilky) a místo kastrolu jsme lilek pekli v klasické zapékací míse 30 cm velké. Směs jsme pekli v troubě předehřáté na 160 C 30 minut.

Doba přípravy 70 minut s náročností 2/5.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images