SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 46: ZAJÍC SE SMETANOVOU OMÁČKOU

Úspěch se zajícem z minulé neděle nás přiměl k tomu vyzkoušet i druhý recept, který paní Sandtnerová ve své knize nabízí a máme-li být ...



Úspěch se zajícem z minulé neděle nás přiměl k tomu vyzkoušet i druhý recept, který paní Sandtnerová ve své knize nabízí a máme-li být uprímní, sami ani nedokážeme říci, který z těch dvou receptů je chutnější. Dnešní pokrm, tedy zajíc se smetanovou omáčkou, nám připomíná svojí chutí divokou variantu poctivé české svíčkové a tak pokud jste příznivcem pravé české kuchyni, rozhodně nebudete z tohoto receptu zklamaní!

Co budete potřebovat (5 osob):
  • 1 zajíc,
  • 80 g slaniny,
  • 120 g másla,
  • 150 g zeleniny (celer, mrkev, petržel),
  • 100 g cibule,
  • 8 zrnek pepře, 
  • 4 zrnka nového koření,
  • 1 bobkový list,
  • proutek tymiánu,
  • 2 cm2 citronové kůry,
  • 1/2 l kyselé smetany,
  • 40 g mouky,
  • citronová šťáva,
  • sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Odblaněný, osolený mladý zaječí zadek prošpikujeme na nudličky nakrájenou, osolenou slaninou (osolená se tak snadno netrhá). V pekáči rozpustíme máslo a osmažíme  do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list a kousek citrónové kůry, zbavené bílého vnitřku. Přidáme připravený zadek se slaninou, zalijeme trochou vývaru a pečeme po jedné straně do červena, potom zadek obrátíme a upečeme z druhé strany do červena. Měkký zadek naporcujeme, šťávu procedíme, z procezené zeleniny odstraníme všechno koření a umeleme nebo ji jemně nasekáme a přidáme zpět do šťávy. Šťávu zahustíme kyselou smetanou s rozmíchanou moukou a citrónovou šťávou a povaříme i s naporcovaným zajícem. Pak zajíce vybereme na mísu, lehce polijeme omáčkou a zbylou podáváme v omáčníku.

Zajíce jsme si den předem prošpikovali a naložili s pepřem, solí a citronovou šťávou do pekáče. Druhý den jsme již postupovali osmažením zeleniny stejně jako paní Sandtnerová. K malé změně u nás pak došlo ve fázi, kdy se zahušťuje šťáva smetanou. Přeci jen 1/2 litru smetany nám přišlo poněkud dost a tak jsme použili pouze 200 g zakázané smetany a 100 ml klasické smetany na šlehání, stejně jak jsme zvyklí ze svíčkové. Šťávu jsme necedili, jen vybrali koření a umixovali a již jsme nepřidávali šťavu z citronu, protože jsme ji použili do naložení den předem. 

Doba přípravy nám tentokrát zabrala 3 hodiny a náročnost hodnotíme na 3/5.

Poznámky:
  • Maso je vždy dobré naložit den předem.
  • 1/2 litru smetany nám přišlo zbytečně moc a tak jsme použili pouze 200 ml doředěné klasickou smetanou na šlehání.
  • Tento recept považujeme za slavnostní a velmi delikátní. Pokud budete mít možnost opatřit si zajíce, neváhejte!

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images