SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 44: ZAJÍC NA ČERNO

Mít známé na tom správném místě se vždycky vyplatí a vyplatilo se to i tentokrát. Když mamka přišla s tím, že dostala od známého divokého...



Mít známé na tom správném místě se vždycky vyplatí a vyplatilo se to i tentokrát. Když mamka přišla s tím, že dostala od známého divokého zajíce, bylo to jak když k nám ten zajíc spladl z nebe. Sehnat teď kousek kvalitní divočiny není nic lehkého a protože nás tento podzim čeká divočinová Sandtnerka, neváhala jsem a o zajíce se bila jako nikdy. Mamka to naštěstí uvítala, protože i přesto, že je na divočině vychovaná (děda byl myslivec), nemá na zajíce dobré vzpomínky a dělat se jí s ním moc nechtělo.

Zajíc byl pro nás velkou výzvou, krom bažanta naši kuchyni podobný kus masa ještě nenavštívil, a tak jsem pro tentokrát poprosila mamku, ať na nás během vaření hodí oko a přispěje svými letitými zkušenostmi. Ač se do vaření Sandtnerky vždy vrháme po hlavě a sami, tentokrát jsme tuto pomoc uvítali. Nechtěli jsem kvalitní maso zbytečně znehodnotit a myslím, že díky malé pomoci jsme tuto výzvu zvládli levou zadní. Zajíc se nám povedl a velmi celé rodně chutnal. Tato skutečnost nás přiměla k tomu, zkusit zajíce ještě jednou, v jiné variantě, a tak si příští týden uděláme v rámci Sandtenrkovské výzvy zajíce na smetaně.



Co budete potřebovat (5 osob):
  • jeden zaječí předek,
  • 20 g másla + 40 g másla,
  • 50 g slaniny,
  • 50 g cibule,
  • 5 zrnek pepře,
  • 2 zrnka nového koření,
  • 1 bobkový list,
  • tymián,
  • 2 cm2 citrónové kůry,
  • 20 g mouky,
  • 20 g upraženého cukru,
  • šťáva z jednoho citrónu,
  • sůl. 
Recept podle Sandtnerky:
Zaječí předek lehce opereme, očistíme (hltan, hrtan), vyndáme oči, odsekneme zuby a rozsekneme hlavu, abychom snadněji vyndali mozek. Vše nakrájíme na kusy, v kastrole rozehřejem (ne uškvařit) na kostičky nakrájenou slaninu a kousek másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a když zežloutne, přidáme celý pepř, citrónovou kůru a osoleného zajíce. Dusíme pod poklicí tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevysmahne. Poté ho zalijeme vývarem a udusíme do měkka.  Z másla a mouky uděláme červenou jížku, zředíme ji šťávou ze zajíce, přidáme do žluta upražený cukr, citrónovou šťávu nebo ocet, procedíme a vložíme zajíce. V omáčce ho ještě chvíli podusíme. Před podáváním omáčku podle chuti okyselíme, osladíme nebo přisolíme. K zajíci podáváme brambory, noky, nebo knedlíky. Tato úprava zajíce je velmi chutná.

Zajíce jsme naštěstí již měli očistěného, takže jsme žádné sekání hlavy a vyndávání mozku absolvovat nemuseli, i když věříme, že je to také zajímavá zkušenost.  Zajíce jsme si den předem opepřili, osolili a na doporučení mamky potřeli zavařenými brusinkami. Druhý den jsme již postupovali jak uvádí paní Sandtnerová.

Doba přípravy 2 hodiny s náročností 3/5. 

Poznámky:
  • Neuškodí přidat spolu s kořením ještě na struhadle nastrouhanou půlku mrkve a malý kousek celeru.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images