SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 40: VEPŘOVÉ KOTLETY NA HŘÍBCÍCH

Houbová sezóna je v plném proudu, a proto jsme nelenili a vyrazili do lesa na sběr hub. I když tato pochutina není naším favoritem, jeji...


Houbová sezóna je v plném proudu, a proto jsme nelenili a vyrazili do lesa na sběr hub. I když tato pochutina není naším favoritem, jejich sběr je pro nás skvělým relaxem. Hub teď roste jako po dešti a tak nám jejich sběr nezabral ani půl hodinky. V lese jsme se hezky prošli a díky velké úrodě jsme se nemuseli honit za každou houbou, ale vybírali jsme jen výstavní kousky. Výsledkem tak byl košík plný překrásných hříbků.


Co budete potřebovat:
  • 500 g vepřového hřbetu (pečínky),
  • 20 g sádla na osmažení + 40 g do trouby,
  • sůl,
  • 4 zrnka pepře,
  • kmín,
  • 30 g mouky,
  • 200 g hříbků,
  • 500 g rýže
Recept podle Sandtnerky:
Upravují se jako dušené kotlety, avšak do hotové omáčky se přidají na plátky nakrájené, na másle udušené hříbky. V zimě použijeme dušené hříbky uvařené v mléku a udušené na másle (10 g hříbků a 10 g másla).
Dušené kotlety: Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme kotlety, otřeme je utěrkou, na tučné straně je malinko dvakrát nařízneme (aby se při úpravě nezkroutily), potom je naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách (opékáme je proto, aby všechny výživné látky zůstaly v mase). Opečené kotlety klademe do většího kastrolu na sádlo s osmaženou, drobně nakrájenou cibulkou a trochu kmínu, zalijeme vařící vodou, přiklopíme poklicí a na mírnějším ohni udusíme do měkka. Měkké kotlety narovnáme na mísu, ozdobíme je věncem z udušené rýže, polijeme trochou procezené šťávy, zbylou podáváme v omáčníku. 

Postup jsme dodrželi s tím rozdílem, že jsme si kotlety den předem okořenili (sůl a pepř) a takto naložené, nakrájené maso, nechali do druhého dne odležet. Při samotné přípravě jsme hříbky dali na teplou pánev prohřát. Hříbky se tak pěkně provoní a dostanou zase trochu jiný rozměr. Vše jsme zvládli levou zadní a pochutnali si i s celou rodinou.

Doba přípravy 75 minut (+ 10 minut na naložení dne předem) s náročností 2/5.

Poznámky:
  • Maso je lepší naložit den předem, chutě se pak pěkně prolnou.
  • Nakrájené hříbky nechte provonět na suché teplé pánvi.


You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images