SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 32: ITALSKÁ PEČENĚ

Dlouho jsme se s vámi nepodělili o pořádný kus masa, a proto dnes přinášíme hovězí pečeni po Italsku. Jak už  to tak bývá, tak i my dva...


Dlouho jsme se s vámi nepodělili o pořádný kus masa, a proto dnes přinášíme hovězí pečeni po Italsku. Jak už  to tak bývá, tak i my dva s Markétou máme odlišné chutě, a tak chvíle kdy se rozhoduje, co se bude zítra vařit, působí spíše jak schůzka lobistů před poslaneckou sněmovnou, kde každý prosazuje svůj vlastní zájem. Markéta je ta, kdo si vždy vydobude lehčí jídla plná zeleniny a já abych neměl hlad, rvu se o kus masa. Když tedy opět přišel čas na Sandtnerkovskou výzvu a Markéta opět přišla se senzačně zdravými bio plackami ze špaldové mouky, už jsem to nevydržel, nalistoval jsem první maso, které jsem v Sandtnerce našel a rázně tuto debatu ukončil! S radostí vám tedy představuji hovězí pečeni s Taliánským nádechem! 


Co budete potřebovat:
  • 1 kg hovězího zadního,
  • 80 g slaniny,
  • 50 g másla,
  • zelenina,
  • 40 g cibule,
  • 1 zrnko nového koření,
  • 3 zrnka pepře,
  • 1 zrnko hřebíčku,
  • 1 cm2 citrónové kůry,
  • šťáva z 1/2 citrónu,
  • 200 g rajčat,
  • 20 g mouky,
  • 1/16 l červeného vína,
  • 1/8 l kysané smetany,
  • sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Na másle usmažíme do světle růžova na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, celá zrnka pepře, nové koření, citrónovou kůru, hřebíček. Přidáme zadní hovězí maso protažené slaninou a osolené, zalijeme je polévkou z kostí nebo vařící vodou, přikryjeme a dusíme, až je dostatečně měkké. Potom maso vyndáme, šťávu necháme smažit, zaprášíme ji moukou, podusíme, přidáme rozmačkaná rajčata, zalijeme polévkou z kostí, červeným vínem, citrónovou šťávou a dobře povaříme. Pak omáčku prolisujeme na nakrájené maso. V omáčce můžeme povařit trochu kyselé smetany. Při podávání na stůl ozdobíme vařenými makaróny, které posypeme parmezánem.

Já jsem postupoval podle receptu do té doby, než jsem narazil na to, že mám přidat zeleninu. Jakou zeleninu, kolik zeleniny, to jsem se nedopátral a tak jsem se držel svých choutek. Nakrájel jsem 1/2 červené papriky, 1 mrkev a trošku celeru. Pak už vše šlo hladce a odměnou nám byla skvělá omáčka s masem, která chutnala i Markétce.

Poznámky:
  • Při protahování masa slaninou je dobré slaninu nakrájet na klínky nebo hubené trojúhelníky, které půjdou do masa pěkně zasunout.
  • Když paní Sandtnerová píše špikovat slaninou, rozhodně nemyslí anglickou slaninu, ale klasický špek, tak na to myslete! 
  • Maso jsme si prošpikovali a osolili den předem, aby se hezky uleželo.
  • Místo makarónu jsme zvolili klasické těstoviny a rýži, která se k podobným omáčkám také hodí.
Doba přípravy 3 hodiny s náročností 3/5. Množství vydá pro 4 strávníky.


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Hmmm to vyzerá báječne. Ja ako mäsožravec by som si určite zmlsla. Kto je "Sandtnerka" som si u vás musela najprv nalistovať a veru že ste podedili hotový poklad. Tiež som od maminky vydrankala jej kuchársku knihu. Nie je taká pamätná ako tá vaša, je z roku 1968, ale je v nej všetko od základov. Krásny blog a moc dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je také velmi pěkný poklad! Velice děkujeme za pochvalu a jsme rádi že se blog líbí.

      Vymazat
  2. Mňam, tak tohle je jídlo, po kterým by se i Marek zbláznil, typický masožravec, který miluje maso všech druhů a chutí!

    OdpovědětVymazat

Flickr Images