FALAFEL

Cizokrajná jídla to je naše! A pokud je jejich základem cizrna, získává u nás na oblibě ještě více. Ano, hlavně tedy u mě, ale to pro d...


Cizokrajná jídla to je naše! A pokud je jejich základem cizrna, získává u nás na oblibě ještě více. Ano, hlavně tedy u mě, ale to pro dnešní článek není podstatné! Cizrna je skvělá surovina, která se dá použít na mnoho způsobů a já snad ani nedokážu říci, který z nich je chutnější. Pokud se rozhodnu vařit z cizrny, je mi velkou inspirací arabská kuchyně, ve které se tato surovina hojně užívá, a tak se na našem jídelníčku často objevují nejrůznější varianty hummusů, falafel či variace salátů s cizrnou. 

Jelikož se tady na Nepleše falafel ještě neobjevil, myslím, že je nejvyšší čas vám naši variantu představit a věřím, že si ji oblíbíte stejně jako my!


Co budete potřebovat na falafel:
  • 600 g cizrny v konzervě,
  • 2 cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 lžičky mletého římského kmínu,
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • velká hrst petržele,
  • chilli dle chuti,
  • 4 lžíce strouhanky,
  • 1 lžička soli,
  • pepř.
Cizrnu scedíme a dáme do mixéru. Přidáme nasekanou cibuli, česnek, petržel a koření. Vše důkladně rozmixujeme a poté přidáme strouhanku, kterou zapracujeme tak, aby vzniklo nelepivé těsto. Z těsta vypracujeme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji. 

Co budete potřebovat na tortillu:
  • 160 g polohrubé mouky,
  • 60 ml vody,
  • 5 lžic olivového oleje,
  • lžička soli.
Mouku smíchejte se solí a vlažnou vodou. Přidejte olej a těsto pořádně propracujte do hladné koule. Kouli vložte do misky a nechte 30 minut odpočívat. Odpočaté těsto rozdělte na 4 stejné díly. Z každého dílu vypracujte kouli a rozválejte je na tenké placky. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a tortily na ní prohřejte 30 -60 vteřin z každé strany.
Falafel jsme podávali v domácí tortille s opečenou zeleninou a rajčatovým dipem (rajčata osmažíme na prudkém ohni. Dle chuti osolíme a spolu s olivovým olejem rozmixujeme do hladka). Přejeme vám, ať si pochutnáte alespoň z poloviny tak dobře jako my!
Doba přípravy 1 hodina s náročností 3/5. Množství vydá pro dvě osoby.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images