SATAY LILITH AYAM A RYBA PEPES IKAN S RÝŽÍ

Stravování na Bali nám do našeho jídelníčku přineslo mnoho zajímavých chutí a naučilo nás kombinovat zdánlivě neslučitelné suroviny. Už ...


Stravování na Bali nám do našeho jídelníčku přineslo mnoho zajímavých chutí a naučilo nás kombinovat zdánlivě neslučitelné suroviny. Už při našich toulkách balijskou přírodou jsme narazili na zajímavý pokrm Satay Lilith Ayam, který je kombinací mletého kuřecího masa a kokosu. Napadlo by vás tyto dvě suroviny kombinovat? Nás vůbec ne, navíc balijci tuto zdánlivě šílenou kombinaci doplňují dipem připomínajícím burákové máslo a ač to na první pohled vypadá poněkud šíleně, jedná se o vskutku vynikající příkus. Satay se podává na bambusových tyčkách a tvoří malý snack nebo další přílohu k hlavnímu chodu. A abychom vás o hlavní chod neochudili, přichystali jsme si dnes pro vás recept na tradiční indonéskou rybu Maki Maki, která byla vrcholem našeho kurzu vaření. 


Co budete potřebovat na směs balijského koření (1kg):
  • 300 g červených chilli papriček,
  • 100 g česneku,
  • 1/2 kg šalotky,
  • 75 g galangalu,
  • 75 g zázvoru,
  • 100 g aromatického zázvoru,
  • 175 g kurkumy,
  • 5 g krevetí pasty (dried shrimp paste),
  • 4 g sušeného koriandru,
  • 70 g muškátového oříšku,
  • 4 g černého pepře,
  • olej,
  • sůl.
Nejprve si připravíme směs koření tak, že smícháme všechny na drobno nakrájené ingredience a na oleji je osmažíme na pánvi. Poté zalijeme vodou a necháme probublávat 1 hodinu, dokud se voda zcela neodpaří. Připravenou směs koření dáme přes noc vychladnout. Tato směs koření se přidává snad do všech balinézských jídel.
Co budete potřebovat na rybu Pepes Ikan:
  • 2 kg ryby Maki Maki (tu jsme u nás nikde nesehnali, ale již při výuce nám byl doporučen, jako náhrada Tuňák),
  • 4 rajčata,
  • 5 g balinézské bazalky,
  • 100 g citrónové trávy,
  • 5 g lístků citrónu,
  • 5 g koriandru,
  • 1 kg balijského koření,
  • sůl,
  • banánové listy na zabalení ryby.
Do mísy dejte směs balijského koření, přidejte na drobno nakrájenou citrónovou kůru, čerstvou bazalku a koriandr. Rajčata zbavte jadřinců a zbytek nakrájejte na tenké plátky. Nakrájená rajčata přidejte ke směsi a vše dobře promíchejte. Rybu nakrájejte na menší kousky (2 x 2 cm) a spolu se solí a pepřem zamíchejte do mísy se směsí. Pro dochucení jsme přidali ještě trochu palmového cukru (2 lžíce na naše 2 porce). Směs zarolujte do banánových listů po jedné porci a každou rolku na konci propíchněte párátkem. Listy opékejte na ohni (grilu) cca 15 minut.

Co budete potřebovat na tyčky Satay Lilith Ayam:
  • 15 kg mletého kuřecího masa,
  • 400 g strouhaného kokosu,
  • 250 g balijského koření,
  • 100 g šalotky,
  • 15 gramů kokosového cukru,
  • sůl,
  • krevetová pasta (dried shrimp paste),
  • 30 ml kokosového mléka
  • 3 g koriandru,
  • 1 list limety.
V míse smícháme sůl, krevetovou pastu, cukr, kokos, osmaženou šalotku a mleté kuřecí maso. Směs pořádně promačkejte mezi prsty, ať se všechny ingredience dobře prolnou. Přidejte kokosové mléko, na drobno nakrájený lístek limetky a opět promíchejte. Směs připevněte na bambusové tyčky a ogrilujte na ohni nebo osmažte na pánvi.

Co budete potřebovat na dip Peanut sauce: 
  • 200 g nesolených buráků,
  • 50 g šalotky,
  • 30 g česneku,
  • 30 g palmového cukru,
  • 10 g zázvoru,
  • velká červené čili paprička,
  • 2 stonky citrónové trávy,
  • sůl.
Oříšky lehce osmahněte na pánvi, dokud nezhnědnou a nezačnou vonět. Orestujte šalotku, česnek, nastrouhaný zázvor a nadrobno nakrájenou citrónovou kůru. Přidejte oříšky a vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
Doba přípravy 2,5 hodiny (+ 1  hodina na přípravu směsi koření) s náročností 4/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
  • Všechny potraviny se při troše snahy dají sehnat i u nás. Na internetu existuje několik obchodů, kde se dají dané suroviny objednat. Většinu z nich seženete v Makru a pokud jste z Prahy určitě zavítejte do Sapy.  
  • Pokud neseženete banánové listy, zkuste se zeptat kamarádů. Jsou lidé, kteří mají banánovník doma. Pokud i přesto nebudete úspěšní, lze rybu péci zabalenou v alobalu v troubě vyhřáte na 160 °C cca 15 minut.
  • Tento hlavní chod podávejte s rýží.


You Might Also Like

2 komentářů

  1. oooh! love satay! i really like the spices. and your food styling is so on point too!

    http://notjessfashion.com/bali-high

    OdpovědětVymazat
  2. Teda vypadá to skvěle. Rýži mám hodně ráda se vším a tento recept určitě zkusím. Bydlím poblíž Sapy asi pět minutek pěšky a tak jsem ráda, že budu mít různé věci při ruce. Děkuji za recept. :)
    Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat

Flickr Images