BALIJSKÝ DEZERT KOLAK PISANG

Balijci moc nepečou a tak většina jejich tradičních sladkých pokrmů jsou různé rýžové kaše, dortíky či sosíky. Osobně jsme spíše přízni...


Balijci moc nepečou a tak většina jejich tradičních sladkých pokrmů jsou různé rýžové kaše, dortíky či sosíky. Osobně jsme spíše příznivcem dortů a buchet a tak jsme byli vůči těmto dezertům skeptičtí, i přesto jsme v sobě nalezli dostatek odvahy zkusit Kolak pisang, dušený banán s kokosovým mlékem, který předčil naše očekávání. Je to prostě dláboš!

Co budete potřebovat:
  • 600 g banánů,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 500 ml vody,
  • 100 g palmového cukru,
  • 3 listy Pandanu,
  • 2 vanilky,
  • 1 skořici,
  • sůl.
Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka a posypejte vanilkou. Do kastrolu nalijte vodu a cukr a vařte, dokud se zcela nerozpustí. Pridejte na drobno nakrájené listy Pandanu, skořici, kůru vanilky a banán. Vařte 15 minut, dokud banán nezmění barvu. Směs podávejte v misce zalité kokosovým mlékem a posypané kokosem.
Doba přípravy 30 minut s náročností 2/5. Množství vydá na 10 porcí.
Poznámky:
  • Všechny potraviny se při troše snahy dají sehnat i u nás. Na internetu existuje několik obchodů, kde se dají dané suroviny objednat. Většinu z nich seženete v Makru a pokud jste z Prahy určitě zavítejte do Sapy.  
  • Za listy Pandanu zbytečně neutrácejte. Je to obyčejná pokojová rostlina, kterou má doma skoro každý. Zeptejte se maminky, třeba vás příjemně překvapí.
  • Balijské banány jsou malé a tlusté. Jsou o něco tvrdší a poněkud méně sladké. Myslete na tento fakt při vaření (slaďte dle chuti a dejte pozor, ať se vám nerozvaří).
  • Palmový cukr je méně sladký než ten náš. Nejvíce mu odpovídá třtinový cukr, ale i přesto je lepší 100 g nahradit za 70 g. 

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images