SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 23: VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Beránek byl vždy postrach naší domácnosti. I přesto, že mu byla vždy věnována maximální péče, nakonec mu stejně ta proradná hlava upadl...


Beránek byl vždy postrach naší domácnosti. I přesto, že mu byla vždy věnována maximální péče, nakonec mu stejně ta proradná hlava upadla. Nedá mi jinak, než si myslet, že ta babičina forma musí být prokletá. Jak jinak si vysvětlit, že když ho peču v mojí formě, je vždy perfektní. Škoda jen, že ta má forma je poněkud malá. Když v ní beránka upeču, Franta ho sní jak jednohubku. Proto, abychom uspokojili více osob, opět jsme sáhli po babičině formě. No a světe div se! Beránek opět skončil jako bezhlavý jezdec. Tato menší vada mu však na kráse nijak neubrala, stejně z něho po pár minutách nic nezbylo!


Co budete potřebovat:
  • 120 g másla,
  • 120 g cukru,
  • 4 žloutky,
  • sůl,
  • citrónová kůra,
  • vanilka,
  • 30 g droždí,
  • 1/3 l mléka,
  • 500 g mouky,
  • 40 g rozinek,
  • 40 g mandlí,
  • máslo a strouhanka na vymazání formy,
  • vanilkový cukr na posypání.
Recept podle Sandtnerky:
V míse si umícháme máslo do pěny, pak do něho přidáme sůl, cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilku a znovu třeme 20 minut. Do utřeného přidáme kvásek, prosátou hrubou mouku a tolik vlažného mléka aby bylo těsto prostředně tuhé. Pak přidáme rozinky a loupané, sekané mandle, dobře těsto vypracujeme a dáme vykynout. Kamennou nebo plechovou formu na beránka vymažeme syrovým máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní urovnáme a dáme ještě kynout. Formu uzavřeme a dáme s těstem péci do dobře vyhřáté trouby. Mezi pečením ji pozorně obrátíme, aby byl beránek všude stejně červený. Pečeného beránka opatrně vyklopíme, dáme na mísu vyzdobenou papírovým ubrouskem, oči uděláme z rozinek, posypeme jej vanilkovým cukrem, kolem krku mu uvážeme stužku a dáme na stůl.

My jsme následovali návod paní Sandtnerkovské a doplnili ho o pár typů. Kvásek kyne 15 minut, těsto ve formě pak 30 minut. Beránka jsme pekli 45 minut na 180°C (záleží na velikosti formy).
Poznámky:
  • Rozinky jsme hodinu před samotnou přípravou beránka naložili do rumu. Beránek tak dostane šmrnc, ale bacha na chlupatý!
  • Pokud jste příznivci sladšího pečiva, přidejte více cukru, tento beránek sladkostí nepřekypuje. Pro nás byl tak akorát. 
Doba přípravy je 1,5 hodiny s náročností 2/5. Jedná se o velkou formu na beránka.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images