SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 21:ZNOJEMSKÁ OMÁČKA

Znojemská omáčka je klasický český pokrm, který by měl umět uvařit každý Čech! Ano, to je pravda a jelikož i my s Frantou jsme Češi, nem...


Znojemská omáčka je klasický český pokrm, který by měl umět uvařit každý Čech! Ano, to je pravda a jelikož i my s Frantou jsme Češi, nemůžeme si tady na internetu dělat ostudu. Přijali jsme tedy nápravná opatření a pustili se do toho. Jaký by přeci měla Sandterkovská výzva smysl, kdybychom do ní nezahrnuli naše národní jídla?! Nemohli jsme tedy tento recept paní Sandtnerové z výzvy vynechat a přichystali ho k nedělnímu obědu. Podobný  recept jsme už z této knihy vyzkoušeli (dušený roštěnec), a díky tomu jsme mohli čerpat z nabytých zkušeností, které nám pomohli jídlo posunout zase o level výše. Tyto omáčky se nám prostě nikdy neomrzí! Kořenová zelenina jim dodá šmrnc a z nás tak dělá milovníky České kuchyně.


Co budeme potřebovat:
  • 1 kg nízkého boku (roštěnce),
  • 50 g slaniny,
  • 2 menší kyselé okurky,
  • sůl,
  • 80 g másla,
  • kořenová zelenina,
  • 50 g cibule,
  • 2 zrnka nového koření,
  • 4 zrnka pepře,
  • citrónová kůra i štáva,
  • 30 g chleba,
  • 20 g mouky,
  • 1/16 červeného vína (62 ml),
  • 10 g cukru.
Recept podle Sandtnerky:
Hovězí nízký bok lehce opereme, osolíme, protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Pak ho dusíme jako šťavnatou pečení s tím rozdílem, že při dušení přidáme kousek chleba. Do hotové procezené omáčky nakrájíme na drobné kostičky kyselou okurku.
Šťavnatá pečeně: Maso udusíme do měkka jako hovězí pečeni.
Hovězí pečeně: V kastrole na rozpáleném másle usmažíme do červena na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer a cibuli, vše zalijeme vodou, přidáme zrnka pepře, nové koření. Do toho vložíme maso, přiklopíme poklicí a dusíme v troubě při mírném ohni do měkka. Mezi dušením maso obrátíme a poléváme šťávou. Je-li třeba přilijeme do šťávy trochu vařící vody. Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky. Zbývající šťávu z masa dáme vypéci, potom zasypeme moukou, kterou dáme zasmažit, zalijeme ji odvarem z kostí nebo jen horkou vodou, řádně povaříme, prolisujeme sítem a povaříme ještě 5 - 10 minut. Pak do omáčky přidáme nakrájenou hovězí pečeni a podáváme. 

Recept pro nás tentokrát představoval několik otázníků. Nejprve jsme museli pročíst několik receptů abychom pochopili jak máme postupovat, a poté jsme zjistili, že v konečné fázi ani nevíme kam přijde to víno. Postupovali jsme tedy následovně. Maso jsme si přišpikovali a osolili. Na pánvi jsme si na másle osmažili kořenovou zeleninu s cibulí o celkové hmotnosti 80 + 50 g a zeleninu spolu s masem šoupli dusit do trouby vyhřáté na 180 °C na 4 hodiny. Maso jsme mezitím dvakrát obrátili a občas polili okolní šťávou na na závěr přidali chléb. Jelikož omáčka byla dostatečně hustá, zředili jsme ji vodou, propasírovali a nedále nezahušťovali moukou. Okurku jsme nevkládali přímo do omáčky ale spolu s nakrájenou cibulkou dali zvlášť do misky. Omáčku jsme podávali s rýží.

Doba přípravy 4,5 hodiny s náročností 3/5. Množství vydá pro 6 osob.  


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images