SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 18: ZELENINOVÝ NÁKYP

Nákypy u nás doma nikdy moc nefrčely. Jediný nákyp, který známe je ten rýžový se švestkami a tak když jsme v Sandtnerce uviděli tento ...


Nákypy u nás doma nikdy moc nefrčely. Jediný nákyp, který známe je ten rýžový se švestkami a tak když jsme v Sandtnerce uviděli tento zeleninový,  nedokázali jsme si představit, zda nám toto spojení zeleniny s rýží bude chutnat. Po pravdě řečeno Frantu tento recept na první pohled vůbec neoslovil a já ho chtěla zkusit jenom, protože měl v názvu zeleninu. Po přečtení receptu mne však paní Sandtnerová přesvědčila o tom, že nákyp nemusí být jenom z rýže a my se tedy rozhodly přiučit se něčemu novému a recept zvolili pro dnešní výzvu. 

Nákyp předčil naše očekávání a zároveň vyřešil náš problém se zítřejším obědem. Je to totiž ideální varianta jídla do krabičky, které vás v práci zasytí a přitom se nebudete cítit jako pecka!


Co budete potřebovat:
  • 600 g zeleniny (kapusty, mrkve, kedlubny, celeru, květáku),
  • 150 ml mléka,
  • 70 g másla,
  • 100 g mouky,
  • 4 vejce,
  • 20 g paramazánu,
  • zelená petržel,
  • sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Očištěnou kapustu, mrkev, celer, kedlubnu a květák uvaříme ve slané vodě do měkka. Měkkou vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostky. V kastrole povaříme sůl s máslem, načež přisypeme mouku, na plotně umícháme husté těstíčko a dáme vychladnout. Do studeného těstíčka zamícháme žloutky, přidáme připravenou zeleninu a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nákypovou formu vymažeme máslem, naplníme směsí, povrch pokropíme máslem a v mírně vytopené troubě pečeme 25 minut. Před podáváním posypeme nákyp strouhaným parmazánským sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Postup paní Sandtnerové jsme následovali do detailů, lišili jsme se pouze v době pečení a vrchní ozdobě. Troubu jsme vytopili na 180 °C a místo 25 minut pekli jednou tak dlouhou dobu (50 minut). Při servírování na talíř jsme zjistili, že nám došla petrželka, a tak jsme místo ní navrch použili řeřichu, která nákypu dodala ještě větší šmrnc!
Doba přípravy činila 1,5 hodiny s náročností 2/5. Množství vydá pro tři osoby. 




You Might Also Like

6 komentářů

  1. Teda vypadá to vážně skvěle a určitě i chutná!
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. máš super blog so skvelými receptíkmi a tie kvalitné fotky len tak dalej ♥

    TeenMumy

    OdpovědětVymazat
  3. pááni no vzhledem to vypadá dobře ale ted by mě zajímalo jak to muže chutnat:)!

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, to vyzerá lahodne. Kiežby som mala niekoho, kto by mi toto uvaril :D lebo ja v kuchyni teda veľký preborník nie som


    Bari Bircak

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to zaujímavo, možno to skúsim spraviť, ale neviem či sa mi to tak skvelo podarí. :)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images