SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 17: MARINOVANÝ KAPR

Ve výzvách není prostor na úzkoprsé předsudky ani úhybné manévry, takže i přesto, že kapr nikdy neapelovat na to stát se naším kámošem, ...


Ve výzvách není prostor na úzkoprsé předsudky ani úhybné manévry, takže i přesto, že kapr nikdy neapelovat na to stát se naším kámošem, rozhodli jsme se ho do Sandtnerkovské výzvy zařadit a doufali, že si u nás třeba trochu šplhne. A že si teda šplhnul!

Naše počáteční zklamání z informace, že kapr musí být tři dny naložen v námi připravené směsi, přebyl fakt, že se nutnost kapra sníst oddálí alespoň o několik dní. Navíc po dočtení receptu až do konce jsme zjistili, že námi připravovaný kapr je pochoutkou hlavně pro příznivce zavináčů, které jsme spaní nikdy ochutnat neodvážili, a tak naše potěšení z třídenního čekání ještě více stouplo. Celý víkend jsme se děsili toho, co to vlastně budeme jíst, ale nakonec naše obavy rozptýlil chutný pokrm, který ať už jste příznivcem ryb nebo ne, vám můžeme vřele doporučit.  


Co budete potřebovat:
  • 1 a 1/4 kg kapra,
  • sůl,
  • 1/8 oleje,
  • 1 l vinného octa,
  • 1 stroužek česneku,
  • 5 zrnek pepře,
  • 3 zrnka nového koření,
  • 2 hřebíčky,
  • 1 bobkový list,
  • 3 cm2 citrónové kůry,
  • 2 cibulky,
  • 10 g kaparů nebo jedna malá kyselá okurka,
  • na podávání citrón a 3 lžíce oleje.
Recept podle Sandtnerky:
Čerstvě zabitého kapra vykucháme, naporcujeme na 250 g těžké porce, vypereme, osušíme utěrkou, osolíme, rozložíme na prkénko a dáme odpočívat 1,5 hodiny. Pak rybu znovu osušíme, potřeme ji čerstvým olivovým olejem a rychle opečeme na roštu do červena. Při pečení rybu dvakrát obrátíme a vždy potřeme olejem nebo rozehřátým máslem. Nemáme-li rošt, dáme trochu oleje nebo rozehřátého másla do pánve a rybu pečeme do červena. Opečenou rybu dáme na porcelánovou mísu a necháme vychladnout. Zvlášť si připravíme marinádu: vinný ocet, sůl, stroužek česneku, celý pepř, nové koření, oloupené cibulky šalotky, citrónovou kůru zbavenou bílého vnitřku, hřebíček, bobkový list v hrnci povaříme a ještě horké nalijeme na kapra. Jakmile vše vychladne, přidáme sekané kyselé okurky nebo kapary, nádobu přikryjeme papírem a ve studenu uložíme na dva dny. Třetí den upravíme kapra na mísu, ozdobíme nakrájeným citrónem a podáme k němu čerství olej a citrónovou šťávu.

My jsme se řídili vším, k čemu paní Sandtnerová nabádá a výsledkem byl chutný studený kapr, kterého jsme zkusili i v teplé variantě a musíme přiznat, že obě měli něco do sebe.

Doba přípravy jsou 3 dny (samotná příprava však 30 minut) s náročností 2/5, protože kapra jsme už měli vykuchaného. Recept vydá pro 4 osoby.   


You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images