MISTR HAMBURGER

Burger je jednoznačně králem fast foodových jídel a zároveň i jedním z kulinářských symbolů Ameriky! Stal se natolik oblíbeným, že se dí...


Burger je jednoznačně králem fast foodových jídel a zároveň i jedním z kulinářských symbolů Ameriky! Stal se natolik oblíbeným, že se díky svému neodolatelnému charisma vetřel snad do celého světa a celý svět si teď na něm pochutnává. Co k němu více dodat, z nějakého nepochopitelného důvodu uhranul i nás a hned po prvním kousnutí zapříčinil lásku na celý život. No, a jelikož ten z Mekáče je už dávno out, děláme si ten svůj milovaný burger doma sami a s námi do toho můžete jít i vy!

Co budete potřebovat na housky:
  • 375 g hl. mouky,
  • 30 g mrkve,
  • 130 ml teplé vody,
  • 100 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 20 ml olivového oleje,
  • 10 g třtinového cukru,
  • 7 g soli,
  • 7 g čerstvého droždí.
Do velké misky si nalijte vlažnou vodu, vlažné mléko a dobře v nich rozmíchejte droždí. Poté přidejte prosátou mouku, najemno nastrouhanou mrkev a vejce. Směs opět dobře promíchejte a poté mísu přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 45 minut kynout. Když je těsto vykynuté přidejte cukr se solí a dobře ho do těsta zapracujte. Na závěr přidejte olej a pořádně ho zapracujte dokud nebudete mít hezky kompaktní hmotu. Zpracované těsto zafreshujte a vložte přes noc do lednice. Těstu nechte hodně místa nebo se vám rozuteče po celé ledničce a to je vážně nepříjemné! 
Druhý den si těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vypracujte kulaté bochánky a na plechu vystlaném pečícím papírem je nechte 1,5 hodiny kynout. Vykynuté bochánky pomažte vejcem a posypte například sezamovým semínkem. Troubu předehřejte na 230 °C a na dno trouby vložte mísu s vodou. Bulky pečte 15 minut do zlatova. 
Co budete potřebovat na ten zbytek:
  • 1 kg mleté hověziny,
  • sůl,
  • 20 g másla,
  • 2 rajčata,
  • 16 plátků slaniny,
  • 8 plátků čedaru,
  • 2 cibule,
  • salát little jam,
  • 200 g majonézy,
  • 100 g kečupu,
  • 1 menší cibule. 
Mleté maso si rozdělte na 8 stejných dílů, ze kterých vypracujte burgry. Z obou stran je posolte a potřete rozpuštěným máslem. Dejte je na pánev a pečte 4 minuty z každé strany a na závěr přidejte sýr, aby se pěkně rozpustil. Mezi smažením burgrů si na druhé pánvi osmahněte slaninu a na kroužky nakrájenou cibulku.
Do housek naklaďte zeleninu dle libosti. Dejte do ní maso, na vrch osmaženou cibuli, slaninu a pořádnou porci dipu s majonézy, kečupu a nadrobno nakrájené cibule. Tomuto burgru prostě nemůžete odolat!


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Sbíhají se mi sliny. S přítelem pořád hledáme novou a dobrou burgrárnu

    OdpovědětVymazat
  2. No teda, ten vypadá skvěle! Hned bych si ho dala! Taky jsem s přítelem propadli domácím burgerům! A máme několik zásad, ke kterým jsme se postupně dopracovali: housky kupujeme buď u malého pekaře nebo je peču sama doma, maso kupujeme u soukromníka a samozřejmě si ho sami meleme, zkoušíme různé varianty - s houbama, s domácí BBQ omáčkou, s cibulovou remuládoum, s volským okem a tak. No a třešničkou našich burgerů je domácí majonéza, která se nedá s kupovanou srovnávat! :) Tak a teď bych si ten domácí hamburger nejradši dala! Hezký pátek a burgerům zdar! :)

    Lucka www.sleepy-cat.com

    OdpovědětVymazat
  3. Bože milujem burgre a toto vyzerá božsky!! Musím vyskúšať. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda ten vypadá fakt fantasticky! Teď přemýšlím, že také zkusím domácí burger:-) Jinak jsem začala sledovat tvůj blog, tak se popřípadě můžeš mrknout ke mně a stát se pravidelnou čtenářkou, když budeš chtít:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam to vyzerá tak neskutočne super! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Noo a teď ti tu můžu leda tak závidět a slintat. Já jsem v kuchtění tak trošku béčko, ikdyž se pořád snažím se zlepšovat. No ale na tohle si v létě zkusím troufnout, protože burgry s přítelem naprosto milujeme. Jen jsme nikdy neměli domácí, chodíme na ně jen do místní burgrárny (tam jsou ale fakt bezkonkurenční.:)
    Michelle B

    OdpovědětVymazat

Flickr Images