SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 15: PEČENÉ KUŘE

Pokud dnes potřebujete uvařit něco nenáročného, něco co jí snad úplně každý a hlavně něco co je velmi chutné, tak vám gratulujeme, našl...


Pokud dnes potřebujete uvařit něco nenáročného, něco co jí snad úplně každý a hlavně něco co je velmi chutné, tak vám gratulujeme, našli jste ten pravý recept! Dnešek se sice jako již tradičně opět nese v duchu vaření podle Sandtnerky, ale i přesto jste tu správně. Po našich předešlých trápeních se Sandtnerčinými recepty, mezi nimiž byly některé opravdu náročné, jsme dnes k našemu udivení nalezli recept, který je snad úplně bez práce. Strčit něco do trouby a zapnout jí, je to  nejjednodušší co může být a nám se to povedlo!


 Co budete potřebovat na kuře:
  • 2 kuřata,
  • 100 g másla,
  • 40 g slaniny,
  • sůl.
Co budete potřebovat na kaši:
  • 700 g brambor,
  • 100 g másla,
  • 200 ml mléka,
  • kmín,
  • sůl.
 Recept podle Sandtnerky:
Pěkná mladá kuřata oškubeme nebo opaříme, vykucháme, vypereme, utěrkou osušíme, navrch i uvnitř osolíme, vyplníme máslem, křidélka zkřížíme a nožičky přivážeme k tělu. Na pekáči rozehřejeme máslo, kuřata do něj vložíme, nejprve prsíčky dolů, polijeme je máslem a dáme péci do trouby. Když se šťáva vydusí, podlijeme vařící vodou a za častého polévání a potírání máslem pečeme do červena. (Mezi pečením obrátíme, aby i na druhé straně zčervenala.) Kuřata může na prsíčkách prošpikovat na nudličky nakrájenou slaninou.

Po předchozích zkušenostech, kdy jsme rodičům naservírovali mírně chlupaté kuře, jsme tentokrát kuře řádně zkontrolovali a doškubali místy se nacházející chloupky. Poté jsme už postupovali podle návodu a kuře nechali na pospas pečící troubě. Pekli jsme ho v troubě  vyhřáté na 180 °C 30 minut a po obrácení kuřete troubu přihřáli na 200 °C a pekli dalších 30 minut.  Mezi tím jsme si k němu připravili kaši z brambor uvařených v osolené vodě s kmínem. Ke scezeným bramborám jsme přidali máslo a ohřáté mléko, vše metlovým mixérem ušlehali a dochutili solí. Věříme, že i vám tato varianta kuřete poskytne rychlý a chutný chod nejen pro vás, ale i pro vámi pozvanou návštěvu.

Poznámky:
  • I koupené kuře je potřeba dooškubat! Když jsme kuře pekli prvně, trochu nezkušeně jsem zapomněli, že i přestože je kuře koupené již oškubané a vykuchané, občas na něm zůstanou chloupky a tak je potřeba ho dooškubat. 
  • Kuře je hotové, když jde dobře od kosti. Když kouknete do trouby tak by mělo mít nožky pořádně roztažené a povolené. 
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 1/5. Množství vydá pro 5 osob.



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images