DOMÁCÍ JOGURT

Pokud doma začnu mluvit o zdravé výživě, naše debata má již s prvními slovy jasně daný ortel. Přemluvit totiž někoho, kdo za hlavní zákl...


Pokud doma začnu mluvit o zdravé výživě, naše debata má již s prvními slovy jasně daný ortel. Přemluvit totiž někoho, kdo za hlavní základ stravy považuje bůček, mekáč a hranolky, je vždycky nadlidský úkol! Franta nikdy nebyl na zdravou výživu, a tak když tuto předem prohranou debatu zakončím informací, že by zrovna toto měl jíst, protože je to zdravé, je jasné, že to jako naschvál nebude jíst! Myslíte, že mi to vadí? Ani ne. Víte ono je to někdy výhoda, protože alespoň zbude víc na mě! Problém však nastává ve chvíli, kdy danou odporně zdravou potravu ochutná a zjistí, že je to opravdu dobré. Najednou mu to chutná, a na mě zase vůbec nic nezbude! Stejné je to u nás jogurty. Já je jím ve velké míře už od mala a František je začal jíst, až když jsme spolu začali bydlet. Od té doby nestíhám ledničku jogurty doplňovat a tak jsem přistoupila na jedno jednoduché řešení. Začala jsem v kuchyni množit jogurty nahusto. Jednak mě to baví, je to totiž taková malá chemie, a na druhou stranu jsou mnohem chtnější než ty z obchodu. Pokud i vy máte velkou spotřebu jogurtu jako my,  ráda vás toto malé kouzlo naučím! 

 Co budete potřebovat:
  • 400 ml plnotučného mléka,
  • 100 g kvalitního bílého jogurtu (já používám selský jogurt Hollandia),
  • kuchyňský teploměr,
  • skleničky.
V kastrůlku si dáme vařit mléko a vaříme  na 50°C. Mléko nesmí tuto teplotu překročit! Jakmile teplota stoupá k padesátce, odstavte kastrůlek z plotny a vmíchejte jogurt. Metličkou směs pořádně rozmíchejte, aby v jogurtu nebyli cufky a pak ji přes nálevku nalijte do skleniček.  Skleničky zabalte buď do bubličkaté fólie nebo je dejte do krabičky vyložené polystyrenem, aby si dlouho udržely teplotu. Takto zabalené skleničky dejte pod peřinu a nechte kouzlit 12 hodin. Během této doby potlačte svou zvědavost a pod peřinu vůbec nelezte! Při prvním množení jogurtu jsem byla velmi zvědavá a pod peřinu stále koukala. Díky tomu mi jogurt vůbec nezhoustnul, tak neudělejte stejnou chybu!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj, opravdu to funguje??? Musím to zkusit!! Já dostala od tchýně nějakou živou kulturu. Je to takovej tvarůžek. Mám ty breberky v lednici a když dělám jogurt, prostě je jen zaliju plnotučnym mlékem a nechám je někde v volně ležet v teple . Neuvěřitelně přesně za 24 hodin mám úžasný jogurt. Musím to přecedit a vybrat z toho ty breberky, abych měla na příště....Někdy ale na ně zapomenu, oni pochcípaj a já pak musím prosit o nový tchýni...moc ráda vyzkouším tvůj recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Funguje, mamka takto dělá jogurty už roky a nikdy se nestalo, že by se nepovedl. Jediné na co je potřeba dát pozor je, že se směs musí míchat nekovovým předmětem.

      Vymazat
  2. Nekovový předmět ? Ok. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, například vařečka. Nekovový předmět zní poněkud divně :).

      Vymazat

Flickr Images